AYA-zorg voor jonge kankerpatiënten in het LUMC

In navolging van de universiteitsziekenhuizen in Nijmegen en Utrecht, biedt ook het LUMC nu een aanvullende vorm van zorg voor kankerpatiënten tussen de 18 en 35 jaar.

Deze groep heeft veel vragen over hun ziekte- en herstelproces, maar ook over studie, werk, kinderwens, hypotheken, relaties en seks. Het LUMC heeft nu een speciaal AYA-team (Adolescents & Young Adults) die hulp en ondersteuning biedt. Het team bestaat uit een internist, een oncoloog, twee verpleegkundig specialisten, een oncologisch maatschappelijk werker, een pedagogisch medewerker en geestelijk verzorger en eventueel andere professionals. Het team houdt nauw contact met het landelijke AYA Expertise Platform.

Vooralsnog biedt het LUMC de zorg aan jongeren en jongvolwassenen met bot- & weke delentumoren, leukemie en hodgkin. Later volgt een uitbreiding naar patiënten met andere tumorsoorten.

De start van de AYA-zorg is tijdens een bijeenkomst op 29 maart in het LUMC. Voorzitter Eveliene Manten van het nationaal AYA-platform reikt het LUMC het certificaat voor officiële AYA-zorg uit.