Kwaadaardige tumor in 2 miljoen jaar oud bot ontdekt

Onderzoekers hebben in een 1,7 miljoen jaar oud voetbeentje een kwaadaardige tumor ontdekt. Het is met afstand de oudst bekende tumor in een menselijk lichaamsdeel ooit gevonden.

”In de geneeskunde wordt er vaak van uit gegaan dat de oorzaak van dit soort tumoren gezocht moet worden in de hedendaagse levenstijl en milieuverontreiniging, maar uit onze studie blijkt nu dat de tumoren al veel langer voorkomen.” Aldus Edward Odes, één van de onderzoekers tegen sciencedaily.com.

Het gaat om een zogenaamd osteosarcoom, een agressieve kwaadaardige tumor die ontstaat in het bot. Deze vorm van kanker komt tegenwoordig voornamelijk voor bij jongvolwassenen. Zonder behandeling volgt een snelle dood. Van het gevonden bot is niet te zeggen of het van een volwassene of jongvolwassene is geweest. ,,Het enige wat we weten is dat de persoon er veel last van heeft gehad, zulke tumoren zijn heel pijnlijk”, legt Bernhard Zipfel, professor aan de universiteit van Witwaterrand in het artikel.

Rugenwervel
De onderzoekers doen in de South African Journal of Science tevens verslag van een goedaardig gezwel die in een ongeveer 2 miljoen jaar oude ruggenwervel van een jonge man werd aangetroffen. De geschiedenis van kanker is dus complexer dan werd aangenomen, luidt de conclusie.

De oudste bekende tumor tot nu toe was ‘slechts’ 120.000 jaar oud, gevonden in de overblijfselen van een neanderthaler.

<iframe src=”https://www.youtube.com/embed/65TjgYFB9uw” width=”560″ height=”315″ frameborder=”0″ allowfullscreen=”allowfullscreen”></iframe>