Nieuwe hoogleraar bestrijdt sarcomen met innovatieve chirurgische behandelingen

Sander Dijkstra is per 1 januari benoemd tot hoogleraar oncologische orthopedie in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Hij houdt zich met name bezig met tumoren van het bewegingsapparaat en ontwikkelt hiervoor nieuwe chirurgische behandelingen. Recent is hij een campagne gestart voor onderzoek naar botsarcomen, speciaal bij adolescenten en jongvolwassenen.

Prof. Dijkstra is er trots op dat de polikliniek Orthopedie van het LUMC een polikliniek is met een zeer korte wachttijd. Wekelijks komen hier 12 tot 15 nieuwe patiënten bij wie op een röntgenfoto een botafwijking is gezien. “Slechts een klein deel van hen blijkt een kwaadaardige bottumor te hebben. We zien daarnaast veel goedaardige botaandoeningen die met medicijnen of een relatief eenvoudige operatie te behandelen zijn”, vertelt Dijkstra. “Orthopedie is bij uitstek een multidisciplinair vakgebied, wat betekent dat verschillende specialisten, vanuit orthopedie, oncologie, radiologie, pathologie en chirurgie, met elkaar overleggen om de behandelstrategie te bespreken.”

Voorspellen

Om de beste behandeling te bepalen is het belangrijk dat wordt bijgehouden wat de uitkomst van de behandeling is. Dijkstra heeft veel gedaan om de registratie van onder meer de kwaliteit van leven na een chirurgische ingreep te verbeteren. “Hiermee kunnen we modellen maken die onder meer voorspellen of de ziekte bij een patiënt terugkomt of zich verspreidt in het lichaam, en wat de beste behandeling is.”

Computernavigatie en CT-scanner

Dijkstra’s specialisatie zijn tumoren in het bekken. Hier liggen veel organen, bloedvaten en zenuwen die gespaard moeten blijven. “Computernavigatie helpt ons bij dit soort technisch lastige operaties. Het LUMC heeft als een van de weinige ziekenhuizen in de wereld een mobiele CT-scanner waarmee we een bottumor op de operatiekamer zeer precies in beeld kunnen brengen. Het bijzondere is dat we met dezelfde CT-scanner ook een nauwkeurige reconstructie kunnen verrichten.”

Ovale zaag

De nieuwe hoogleraar vertelt enthousiast over de vele vernieuwingen waar hij met de afdeling Orthopedie aan werkt. Zo heeft het LUMC wereldwijd patent op een door hem ontworpen ovale zaag die het makkelijker maakt om langwerpige gaten in botten te maken. Tests ermee verliepen goed en Dijkstra onderzoekt nu samen met Alex Vernooij van Instrumentele Zaken de mogelijkheden om de zaag op de markt te brengen.

3D-printer

Het LUMC heeft daarnaast ook een nieuw type prothese ontwikkeld voor patiënten bij wie een stuk van het bekken verwijderd moet worden. Die prothese wordt nu wereldwijd gebruikt. In maart komen orthopeden uit de hele wereld naar Leiden voor een hands-on training. “We doen verder onderzoek naar protheses die je precies op maat kunt maken met 3D-printing. Vaak volstaat een standaard tumorprothese, maar in specifieke gevallen zou je liever een prothese hebben die precies past. Die hopen we in de toekomst met een 3D-printer te kunnen maken.” Het LUMC werkt hierbij nauw samen met de TU Delft in het samenwerkingsverband Medical Delta.