Voorspellende app ontwikkeld voor gepersonaliseerde behandeling van wekedelensarcomen

De DASPO-groep (Data Analysis and Survival for Personalized Oncology) van het Wiskundig Instituut van de Universiteit Leiden heeft een app ontwikkeld die op individuele basis voorspellingen doet voor patiënten met een wekedelensarcoom. De app is die beschikbaar in de Appstore en de Google play store.

Op grond van specifieke gegevens van de patiënt en de ziekte, kan de app een indicatie geven van de overlevingskans van 3, 5 en 10 jaar, gerekend vanaf het moment van operatie. Ook de kans op lokale terugkeer van de ziekte in die periode kan weergegeven worden. Het gebruikte model werkt met de behandelmogelijkheden waarvan bewezen is dat ze een positieve invloed hebben op overleving.

Het nu gepresenteerde model doet alleen voorspellingen vanaf het moment van operatie. Er wordt nog gewerkt aan een meer uitgebreide versie van de app, waarmee op grond van gegevens over bijvoorbeeld lokale terugkeer of uitzaaiingen, ook voorspellingen gedaan zullen kunnen worden vanaf andere momenten in het verloop van de ziekte.

Het project wordt gefinancierd door het Koningin Wilhelmina Fonds (KWF).

Meer informatie (in het engels): https://www.universiteitleiden.nl/en/news/2018/01/personalised-sarcoma-care-leiden-mathematicians-develop-a-prediction-app