Zwemmen voor sarcoom onderzoek

Maarten van der Weijden genas van acute leukemie en presteerde het om daarna olympisch kampioen te worden op het onderdeel 10 km open water zwemmen. Uit dankbaarheid zet hij zich met zijn Maarten van der Weijden Foundation nu in om andere kankerpatiënten te helpen door geld in te zamelen voor onderzoek.

Deze zomer gaat hij de Elfstedentocht zwemmen, op 18, 19 en 20 augustus, ongeveer 200 km non-stop! Iedereen kan een stukje met hem mee zwemmen, 500 of 2000 meter, en het is natuurlijk de bedoeling dat de mee-zwemmers zich laten sponsoren (liefst 1000 euro maar minder mag ook!) om zoveel mogelijk geld bij elkaar te krijgen.

De opbrengst gaat naar 11 onderzoeksprojecten, voor iedere stad een project. Het mooie is dat NFK nauw betrokken is geweest bij de selectie van deze onderzoeksprojecten. Maarten vindt het belangrijk dat kankerpatiëntenorganisaties meer invloed krijgen op welke onderzoeken gesubsidieerd worden. Daarom heeft hij NFK betrokken bij de selectie van de 11 projecten. Ook het Patiëntenplatform Sarcomen heeft hieraan meegewerkt en we zijn ontzettend blij dat een van de onderzoeken zich richt op botsarcomen!

Dit onderzoeksproject wordt uitgevoerd door Dr. Rubina Baglio bij het Amsterdam UMC. Botkankercellen misbruiken hun omgeving om er zelf beter van te worden. Zo kunnen ze uitgroeien en uitzaaien. Rubina Baglio onderzoekt de signalen die botkankercellen uitzenden en of je die kunt blokkeren.

In elk van de 11 steden is een korte stop met een podium programma waarin een van de projecten in de schijnwerper wordt gezet. Op 18 augustus zal rond 13:00 uur “ons” sarcoomproject in de schijnwerper staan te Franeker. Ik (Gerard van Oortmerssen, voorzitter) zal daarbij aanwezig zijn en hoop de kans te krijgen om de aandacht te vestigen op dit project. Maar het is ook een kans om de zeldzame sarcomen meer bekendheid te geven en te wijzen op de noodzaak van meer onderzoek naar sarcomen.

U kunt meer informatie vinden op: 11stedenzwemtocht.nl