Angiosarcoom

Wat is het
Een angiosarcoom is een kwaadaardige tumor die ontstaat in de cellen van bloedvaten of lymfevaten. Is de kanker ontstaan in een bloedvat, dan heet het hemangiosarcoom. Is het begonnen in een lymfevat, dan heet het lymfangiosarcoom. De tumor kan overal in het lichaam ontstaan. Angiosarcomen komen nogal eens voor in de borst, maar ook in dieper gelegen weefsels, lever en milt. De meest voorkomende plaats is de huid, vooral in het gezicht en op de hoofdhuid. Een ander woord voor angiosarcoom in de huid is cutaan angiosarcoom. Het ontstaat vaak op oudere leeftijd.

Angiosarcoom komt net zo vaak voor bij mannen als bij vrouwen. Het ontstaat zelden bij kinderen.

Waar ontstaat het
Kan overal in het lichaam voorkomen. Meestal in borst, diepgelegen weefsel, huid (cutaan angiosarcoom, vaak in het gezicht en op de hoofdhuid), lever, milt en bot.

Op welke leeftijd
Bij volwassenen, zelden bij kinderen.

Waar moet je op letten (symptomen 1)
Blauwe plekken, een huidinfectie, een wondje dat niet wil genezen, een zacht knobbeltje.

Extra alert zijn (symptomen 2)
Als je blootgesteld bent geweest aan straling (dus ook radiotherapie voor een andere kankersoort), of als je in contact bent geweest met kankerverwekkers zoals arseen,  de radioactieve stof thorium, en het kleurloze gas vinylchloride (gebruikt bij de fabricage van PVC-producten).

Onderzoek en diagnose
Röntgenfoto, CT-, MRI- of PET-scan, beeldvormende onderzoeken om de grootte te bepalen van de tumor en of de ziekte zich heeft uitgezaaid elders in het lichaam. Weefselonderzoek (een biopsie).

Uitzaaiingen
Angiosarcomen zijn bijna altijd hooggradige tumoren, dat wil zeggen dat ze agressief en supersnel groeien, uitzaaiingen kunnen daardoor ook razendsnel plaatsvinden.

Behandeling
Een R0 (lees: r-nul) resectie, dit is het volledig verwijderen van de tumor met een ruime marge er omheen, waarbij in de snijranden geen kankercellen meer worden gevonden, lukt niet altijd doordat bij de diagnose de tumor vaak al vergevorderd is. Meestal wordt er ook chemotherapie toegepast, en vaak eveneens radiotherapie.

Kans op genezing bij de juiste behandeling
Door de vaak late diagnose en de razendsnelle groei kan de ziekte al door het hele lichaam verspreid zitten.  Een beter vooruitzicht is er voor patiënten met kleinere tumoren die met ruime marges kunnen worden weggesneden. Controles moeten nauwlettend uitgevoerd worden volgens een strak schema.

Behandelcentra
In Nederland: Erasmus MC-Daniel den Hoed, LUMC, NKI-AvL, UMCG, Maastricht UMC+, Radboudumc, in België: UZA, UZG, UZL
Kijk hier: wekedelensarcomencentra