Baarmoedersarcoom

Wat is het
Baarmoedersarcoom is kanker vanuit het bindweefsel of spierweefsel van de baarmoeder (uterus). Dit heet een baarmoedersarcoom. Een ander woord hiervoor is uterussarcoom. Bij ongeveer 5 tot 10% van de vrouwen met kanker in de baarmoeder gaat het om deze vorm.

Bij 90 tot 95% van de vrouwen met kanker in de baarmoeder ontwikkelt de kanker zich in de binnenste slijmvlieslaag van de baarmoeder. Dit heet baarmoederkanker.

Er zijn 3 vormen van baarmoedersarcoom:

  • combinatie van sarcoom en carcinoom, ook wel carcinosarcoom genoemd. Ook bekend als een agressieve vorm van baarmoederkanker (endometriumcarcinoom)
  • sarcoom vanuit het spierweefsel van de baarmoeder. Deze spierlaag van de baarmoeder wordt ook wel myometrium genoemd. Deze vorm van kanker heet ook wel leiomyosarcoom
  • sarcoom vanuit de stromacellen van het baarmoederslijmvlies, ook wel endometrium stroma sarcoom genoemd

Over de oorzaak van uterussarcomen is weinig bekend.

Symptomen

  • ongewoon vaginaal bloedverlies
  • toenemende zwelling in de buik
  • klachten met plassen
  • pijn, vermagering, algemene malaise

Risicofactoren

  • lange tijd oestrogenen of tamoxifen gebruiken
  • vroegere bestraling van het bekken
  • genetische aanleg

Overleving
Baarmoedersarcoom komt niet veel voor. Het aantal vrouwen met baarmoedersarcoom is de afgelopen periode vrij stabiel gebleven. Ongeveer 50 vrouwen per jaar krijgen deze vorm van kanker. Baarmoedersarcoom komt vooral voor in de leeftijdsklasse 45-74 jaar. Het aantal patiënten met baarmoedersarcoom is te klein om betrouwbare afbeeldingen te geven.

Een jaar na de diagnose baarmoedersarcoom is ruim 90% van alle patiënten nog in leven als zij stadium I baarmoedersarcoom hebben. Na 3 jaar is ongeveer 75% van deze patiënten nog in leven. Voor stadium IV is 35% van de patiënten na 1 jaar nog in leven en 15% na 3 jaar. Sinds 1999 is de overleving van baarmoedersarcoom niet verbeterd. Het aantal patiënten met baarmoedersarcoom is te klein om betrouwbare afbeeldingen te geven.

Onderzoek en diagnose

Uitzaaiingen
Een leiomyosarcoom zaait vaak uit naar de longen.

Behandeling
De behandeling hangt af van het type uterussarcoom. U zult meestal als eerste een operatie krijgen. Tenzij de tumor te uitgebreid is. Daarna kan 1 van de volgende behandelingen volgen:

Soms krijgt u een combinatie van deze behandelingen.

Behandelcentra
In Nederland: Erasmus MC-Daniel den Hoed, LUMC, NKI-AvL, UMCG, Maastricht UMC+, Radboudumc, in België: UZA, UZG, UZL
Kijk hier: wekedelensarcomencentra