Een groeiende bibliotheek

Bot- wekedelentumoren behoren tot een zeldzame groep tumoren die sarcomen heten. Ieder jaar komen er in Nederland ongeveer 700 nieuwe patiënten bij en in Beglïe ongeveer 300 nieuwe patiënten. Juist omdat deze vorm van kanker zo weinig voorkomt, is het goed om te weten dat u onderzocht en behandeld wordt door specialisten die toch veel ervaring hebben.

Vind hier actuele informatie over sarcoom aandoeningen, behandelingen en de gevolgen voor het dagelijks leven.

Een angiosarcoom is een kwaadaardige tumor die ontstaat in de cellen van bloedvaten of lymfevaten.

Baarmoedersarcoom is kanker vanuit het bindweefsel of spierweefsel van de baarmoeder (uterus).

Chordoom is een zeer zeldzame tumor. Chordoom komt voor bij minder dan 1 op de miljoen volwassenen, en nog minder bij kinderen.

Chondrosarcoom is een zeldzame, kwaadaardige bottumor. De tumor ontstaat uit de cellen die kraakbeen vormen.

Een desmoïd is een zeldzame, goedaardige tumor van de weke delen. De tumor ontstaat uit fibroblastcellen in het bind- of spierweefsel.

Een ewingsarcoom is een gezwel in of bij het bot of in het steunweefsel. Dit gezwel is kwaadaardig en zaait in 20-25% van de gevallen uit naar andere botten, het beenmerg of de longen.

Een Gastro Intestinale Stroma Tumor (GIST) is een zeldzame vorm van kanker. De tumoren ontstaan uit steunweefsel van het maagdarmkanaal.

Een liposarcoom is een kwaadaardige tumor van vetcellen. Het is dus kanker van vetcellen.

Een leiomyosarcoom is een zeldzame, kwaadaardige tumor die ontstaat uit gladde spiercellen. Deze cellen komen voor in verschillende weefsels in het lichaam.

Kaposisarcoom is een zeldzame vorm van kanker die het meest op de huid voorkomt. Kaposi is de naam van de Hongaarse arts die de ziekte ontdekt heeft.

Een maligne perifere zenuwschedetumor is een kwaadaardige tumor van de weke delen. De naam wordt vaak afgekort tot MPNST. Dit staat voor het Engelse Malignant Peripheral Nerve Sheath Tumor.

Een rabdomyosarcoom is een zeer zeldzame, kwaadaardige tumor van de skeletspieren. De skeletspieren zijn de spieren die je bewust kunt aansturen, zoals de spieren in je bovenarmen.

Een rabdomyosarcoom is een zeer zeldzame, kwaadaardige tumor van de skeletspieren. De skeletspieren zijn de spieren die je bewust kunt aansturen, zoals de spieren in je bovenarmen.

Een ongedifferentieerd pleiomorf sarcoom is een zeldzame, kwaadaardige tumor in bindweefsel of in het bot. Het kan dus een kwaadaardige wekedelentumor óf bottumor zijn.

Osteosarcoom is een kwaadaardige bottumor. De tumor ontstaat uit de cellen die bot vormen, de osteoblasten. De tumorcellen maken nieuw bot. Osteosarcoom komt vooral voor in bovenarm en bovenbeen. Meestal rondom de knie.

Een reusceltumor is een zeldzame, goedaardige tumor van het synovium. Het synovium is een gewrichtskapsel.